Cyberpunk 2077 bildiğiniz gibi Night City isimli bir şehirde geçiyor. Amerika’nın California eyaletinde olan bu kurgusal şehir ilk olarak Coronado City olarak adlandırılsa da temellerini atan Richard Night’ın ölümünden sonra Night City adını alıyor. Burada uzun uzadıysa Night City ya da Cyberpunk dünyasının geçmişini anlatmayacağım. Bunun için birçok kaynak bulunduğu gibi zaten oyun içerisinde önemli olaylar üzerinde sık sık duruluyor.
Bilinmesi gereken en önemli detay ise Cyberpunk Evreninin temellerinin 1800’lü yılların sonuna kadar uzanan bir külliyata sahip olması. Aradan geçen geçen bu süre zarfında şirket savaşları, trajik olaylar ve efsane karakterler bu şehrin kanlı geçmişini de oluşturmuşlar. Oyunla ilgili olan bazı kilit karakter ve bu karakterlerin hikayelerini zaten oyun sırasında görüyorsunuz. Başta Johnny Silverhand olmak üzere onun kız arkadaşı Alt Cunningham ya da Rogue, Adam Smasher gibi Cyberpunk dünyasına aşina olanların bildiği birçok karaktere oyunda bir şekilde yer verilmiş. Cyberpunk 2077 tarih olarak günümüz ile benzer bir geçmişe sahip. Fakat zaman çizelgesi aslında 1800’lü yılların sonu ve özellikle 1900’lü yılların başından itibaren artık alternatif bir tarih çizgisi şeklinde ilerliyor. 80’li 90’lı yıllar ile birlikte artık teknolojinin çok ilerlediğini hatta milenyum ile birlikte Cyberpunk dünyasını oluşturan birçok temelin çoktan atıldığını görüyoruz. Yazıda da şehrin geçmişine odaklanmaktansa oyundaki durumuna değinmek istiyorum.
Night City rengarenk olduğu kadar karanlık ve tehlikeli bir şehir. Her köşe başında farklı bir olayla karşılaşabiliyorsunuz. Silahlı bir çatışmaya denk gelebilir ve olaya müdahil olabilirsiniz. Ya da soyulmak üzere olan bir vatandaşı kurtarmak tamamen sizin tercihinize bırakılmış. Kendi çöplüğünüzde bu işleri tereyağından kıl çeker gibi halledebiliyorsunuz. Fakat daha tekin olmayan, karanlık sokaklara saptığınızda ya da büyük bir çetenin kontrolünde olan bir bölgeye girdiğinizde kahramanlığa soyunursanız ağzınızın payını çok güzel veriyorlar. Siperden kafanızı çıkartmadan mermiyi beyninize yiyiveriyorsunuz. Bu noktada göreve giderken navigasyonun hep ana yolları gösterdiğini fark ediyorsunuz. Bir kere daha kestirme bir yol buldum ve ara sokağa saptım. Burada çete elemanları önümü kesti ve küçük çaplı da olsa bir çatışma yaşandı. Hele ki yüksek seviyeli bölgelerde benzer senaryolar ile karşılaşırsanız, o sokaktan canlı olarak çıkma ihtimaliniz bir hayli düşük oluyor. Bu gibi olaylar Night City’nin o acımasız atmosferini pekiştirmeyi başarmış.
Bu görev yapısı dışında haritaya mini görevler ve ne olduğunu bilmediğiniz soru işaretleri de serpiştirilmiş. Hatırlarsanız benzer bir sistem Witcher 3 için de kullanılmıştı. Kimi zaman ufak hırsızlıklar, ortadan kaldırma görevleri olsa da bazen çok komik ya da dallanıp budaklanan güzel görevlerle de karşılaşabiliyorsunuz. Bu durum haritadaki mini görevleri ve soru işaretlerini de renkli kılmayı başarmış. Görev sistemindeki en büyük problem ise bazen fazla kopuk hissettirmesi. Yani hırsızlık, ortadan kaldırma görevlerini geçtim, bunlar zaten para kazanmak için yaptığımız ve ne olduğu çok basit anlaşılabilen görevler. Fakat bazen ne yaptığınızı, neden yaptığınızı anlayamadığınız görevlerin içerisinde buluyorsunuz kendinizi. Bu konuda ufak da olsa bir dengesizlik durumu söz konusu.
Oyunda Watson, Westbrook, Heywood, Pacifica, Santo Domingo, City Center ve Badlands olmak üzere yedi farklı bölge bulunuyor. Hani bölge yoğunluğunu daha net bir şekilde belli etmek için kendi deneyimimden size bahsedeyim. Birazdan da bahsedeceğim giriş senaryolarını saymaz isek oyuna apartmanınızın da bulunduğu Watson bölgesinde başlıyorsunuz. Hatta Watson bölgesinin Little China kısmı oyunun ana başlangıç noktası olmuş. Oynadığım neredeyse ilk 10 saatlik sürede bu bölgeden hiç dışarı çıkmadığımı fark ettim. Hala da yapılacak bir sürü şey vardı o bölgede. Başlangıç senaryosu demişken oyunun bu özgeçmiş sisteminden de bahsedelim.
Cyberpunk 2077‘de Göçebe (Nomad), Sokak Çocuğu (Street Kid) ve Şirketçi (Corpo) isimli üç tane özgeçmiş senaryosu bulunuyor. Bunlardan hangisini seçerseniz ona göre hikayeye farklı bir başlangıç yapıyorsunuz. Hepsi oyunun farklı bir noktasında hikayeye başlamanıza neden olduğu gibi aynı zamanda bazı avantajları da beraberinde getiriyor.
Göçebe: Bu seçim aslında özgeçmiş kısmındaki en farklı hikayeye sahip. Çünkü başlangıcı direkt olarak Night City dışında yapıyorsunuz. Night City’e sokmak üzere bir kargo alıyoruz ve yolda aracımız bozulmuş bir şekilde hikayeye başlıyoruz. Daha oyunun başında Badland adı verilen bu çorak toprakları görmek ve burada araba sürmek gerçekten de çok keyifli olmu. Daha özgür ruhlu bir karakter portresi çizebileceğiniz bu seçimde Night City’e girdiğinizde ise işler biraz sıkıntıya girebiliyor. Şehir dışından olanlara çok nazik davranmayan karakterler bazı diyalog seçimlerinde sizi tersleyebiliyorlar.
Sokak Çocuğu: Bu seçim tam olarak ifade etmek gerekirse torbacıların, çetelerin, itin, kopuğun arasında büyüdüğünüz bir karakter geçmişi sağlıyor. Bu hikayeye bir araba çalmak için aldığımız görevle başlıyoruz ama işler tahmin edebileceğiniz gibi bir süre sonra çığrından çıkıyor. Sokak Çocuğu seçiminin en büyük avantajı ise çeteler ve daha düşük klasmandaki karakterler ile konuşurken ek diyalog seçimlerine kavuşuyor olmanız. Yani night City’nin her köşe başında çetelerle dolu olan bir şehir olduğunu düşünürsek mantıklı seçimlerden birisi de bu diyebiliriz.
Şirketçi: Şirketçi seçimi adından da anlaşılabileceği gibi daha üst kademeden başlayacağınız bir özgeçmişi barındırıyor. Üst kademenin tüm çakallığını deneyimlediğimiz bu kısımda fragmanlarda da sık sık gördüğümüz suikast sahnesi ile süslenmiş. Bu seçimin en büyük avantajı ise daha üst kademe karakterler ile konuşurken yeni diyaloglara kapı aralaması oluyor.
Ben oyundaki bu üç senaryoyu da belli bir süre denedikten sonra ana ilerleyişimde Sokak Çocuğu seçimini yaptım. Oyundaki en büyük eksiklerden birisi bu özgeçmiş işleyişinde karşımıza çıkıyor. CD Projekt her ne kadar daha önce farklı bir işleyiş sunacağını belirtse de temelinde üç senaryonun da aynı noktada kesiştiğini görüyorsunuz. Ana ilerleyişinize çok büyük bir katkıları malesef olmuyor. Yapılan açıklamalarda örneğin Şirketçi senaryosunu seçtiyseniz harbiden de büyük denizde, biraz da akıllıca oynayarak ilerleyeceğimiz aklımıza gelmişti. Ya da Nomad seçersek çok daha farklı bir işleyiş sunulacağını düşünmüştük. Bu özgeçmiş senaryoları 20-25 dakika sonra ortak ilerleyişte kesişiyor ve sadece ek diyalog seçenekleri sunuyorlar.
Bu diyalog seçimleri genelde bilgi almak üzerine kurulmuş olsa da bazı görevlerde neyse ki farklı çözümler de üretmenizi sağlıyor. örneğin girmeniz gereken bir şirket binası olduğunda Şirketçi senaryosunu seçtiyseniz ona göre farklı bir yöntem bulabiliyor ve elinizi silahınıza atmadan bu işi çözebiliyorsunuz. Ya da Sokak Çocuğu senaryomda başıma gelen başka bir olay ile bu durumu örnekleyeyim. haritada bir soru işaretine gittim ve buradaki restoran sahibi için ufak bir iş hallettim. Tam ödememi alıp çıkacakken içeri eli silahlı 4-5 kişi girdi. Bu noktada dilerseniz silahınıza davranıp olayı kanlı bir şekilde çözebiliyorsunuz. Fakat Sokak Çocuğu senaryosunda ek bir seçim karşıma çıktı ve “bu bölgede soygun yapıyorsanız kesin şu çetedensinizdir, ama üzerinizde onların sembolü olan ceketleri göremiyorum. Eğer habersiz bir soyguna kalkıştıysanız tabutunuza son çiviyi çakmışsınızdır” tarzında bir uyarıda bulundum. Bunu duyan soyguncular biraz atarlansa da arkalarına bakmadan, komik bir şekilde mekandan tüydüler.
Oyunda özgeçmiş seçimini yaptıktan sonra karakter oluşturma ve yetenek puanı seçimleri ile karşılaşıyoruz. Karakter oluşturma kısmında öncelikle kadın ve erkek seçimlerine yer verilmiş. Sonrasında CD Projekt Red ekibinin sunmuş olduğu üç hazır karakterden birini ya da random karakter yaratma seçimini kullanabiliyorsunuz. Tabi kaşına, gözüne, tırnağına ya da kulağındaki küpeye bile ben karar veririm derseniz oldukça detaylı bir karakter oluşturma seçeneğine de yer verilmiş. Saç tipi, ağız, burun gibi klasik seçimlerin yanı sıra diş, dövme, yara izleri gibi geniş bir yelpaze sizi bekliyor. Bu seçenekler ile gerçekten de çok farklı karakterler oluşturmak mümkün.Buradaki en ilginç seçenek ise genital kısımda karşımıza çıkıyor. Vajina, penis seçimi dışında penis boyunu sünnetli ya da sünnetsiz olmasına kadar her detaya yer verilmiş. Öyle ki kadın bir karakter seçtiğinizde ona penis, erkek bir karakter seçtiğinizde ise ona vajina bile ekleyebiliyorsunuz. Yani 2077’de birçok cinsel kimliğin bulunması oyundaki karakter oluşturma kısmına da yansımış.
Daha sonra karakter yetenek sisteminizin ilk puanlarını vermeniz isteniyor. Bu aşamada tüm özelliklerinizin üçe sabitlendiğini ve dağıtılmak üzere size yedi puan verildiğini görüyorsunuz. Oyunun başında verdiğiniz bu yetenek puanları genel olarak vücut, zekâ, refleksler, teknik kabiliyet ve serikanlılık olmak üzere beş başlık altına toplanmış. Karakterin gücü, sağlık durumu ya da yakın dövüş yetenekleri gibi özelliklerin Vücut seçeneğinde toplandığını görüyoruz. Zeka kısmı daha çok hack süresi ve ağgezer gibi özelliklerinize etki ediyor. Reflekslere baktığımızda düşman saldırılarından kaçınma, kritik vuruş ihtimali ya da Z bıçaklarının verdiği hasar gibi etkenler ile karşılaşıyoruz. Z bıçağı demişken çift zıplama implantını ve Z bıçağını aldığınızda tam bir kasaba dönüştüğünüzü de belirtmem gerek. Kapı kilidi açma ya da teknolojik silahları kullanma yeterliliğimize etki eden Teknik Kabiliyet niteliği dışında Serikanlılık kısmı ise direnç, gizlilik gibi özelliklerimizi etkiliyor.
Bu kısmı okurken ya da oyuna başlarken “Bu ne abi ne kadar az seçenek varmış” diyebilirsiniz. Fakat oyuna başladığınız anda aslında karakter yetenekleri üzerine ne kadar çok seçenek olduğunu fark etmeye başlıyorsunuz. Karakter yetenekleri bu başlıklar altında farklı sekmelere ve onlarca seçeneğe ayrılmış durumda. Örneğin karakter seçeneğinden Vücut başlığına girdiğinizde Atletik, Tahribat ve Kavgacı sekmeleri ile karşılaşıyorsunuz. Bu sekmeler altında karakterinizi bu başlıklar ile ilgili geliştirebileceğiniz onlarca seçeneğe yer verilmiş. Üstelik bazı seçeneklerin 2-3 kademeden oluştuğunu da belirtmem gerekiyor. Kazandığınız Nitelik puanlarını başta belirttiğim beş farklı başlığa dağıtırken Kazanım Puanlarını ise bu beş başlık altında bulunan farklı özellikler üzerine harcıyorsunuz.
Yani diyelim ki açmanız gereken bir kapı var ve bu kapıyı açmak için Teknik Kabiliyetinizin 7 olması gerekiyor. Nitelik puanı ile bu özelliğinizi yükseltiyorsunuz. Teknik Kabiliyet başlığına girdiğinizde ise Üretim ve Mühendislik sekmeleri altında işte patlayıcılardan alınan hasarı şu kadar azaltır, efendime söyleyeyim teknolojik silahların yükleme süresini bu kadar azaltır gibi seçimler ile karşılaşıyorsunuz. Karakteriniz geliştikçe ve seviye atladıkça daha ölümcül bir oynanışa kavuşuyorsunuz. Yani yakın dövüş yeteneklerinizi geliştirip elinizde katana ile dolaşmak bile acayip keyif veriyor. Kafa, kol kopardıkça tam bir sibernetik samuray gibi ortalıkta dolaşmaya başlıyorsunuz. Kısacası oyunun karakter gelişim sisteminin aslında kendi içerisinde yetenek ağaçlarına ayrıldığını söyleyebiliriz.
Yorumlar